Тази седмица медиите в Канада съобщиха, че местносто Министерство на природните

...
Тази седмица медиите в Канада съобщиха, че местносто Министерство на природните
Коментари Харесай

Канадци откриха невиждана досега гигантска пещера

Тази седмица медиите в Канада оповестиха, че местносто Министерство на естествените запаси е разкрило една в действителност огромна пещера. Само отворът й е 100 на 60 метра. Най-впечатляващото в тази ситуация е, че макар гигантския си размер, това е първият път, в който е забелязвана.

Пещерата е открита по време на рутинно броене на северните елени. Екипът се е натъкнал на невероятната находка по време на полет с хеликоптер над парка „ Грей Провиншъл “, Британска Колумбия.

„ Не може да има пещера там, невероятно е. Това бе първичната ми реакция - разяснява геологът Катрин Хиксън, която е взела участие в експедицията през септември. – На този стадий пещерняците настояват, че това несъмнено е една от най-големите в Канада. “

„ Когато застанеш на ръба и погледнеш надолу, виждаш съвсем на 183 метра. Подобни гледки в канадските пещери са просто невъзможни “, споделя спелеологът Джон Полък пред Canadian Geographic, който също е взел участие в експедицията.

Виж още: 20 от най-великолепните пещери по света

Най-изненадващото в тази ситуация е, че пещерата е останала незабелязана толкоз дълго време. Изследователите не могат да открият каквито и да било документирани сведения, свързани с нея. Те даже помолиха всеки, който има някакво познание за нея, да се свърже с тях.

Хиксън подозира, че една от аргументите да не е открита толкоз дълго е, че този регион до неотдавна е бил затрупан със сняг (специални благодарности на световното затопляне). Освен това разположението му не е изключително практично и в близост рядко има хора.

Засега в пещерата се е спуснал единствено един човек, освен това един път – Лий Холис. Той е достигнал до 80 м дълбочина, само че не е могъл да продължи поради съществуването на водопад, който изпомпва от 5 до 15 кубични метра вода всяка секунда. Експертите считат, че този водопад води до подземна река на 500 метра дълбочина и се простира на 2,1 км от устата на пещерата.

Източник: IFLScience / Canadian Geographic

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР